ΣΤΗΡΑ

11/16/2018
by Στέφανος Τσαγγαρούλιας

Στήρα ''ψάρι φετίχ''

…. η στήρα , είναι ενα μαυρόψαρο που έχει κατακλήσει τους βυθούς μας, με συμπεριφορά κρυπτική όπως οι κοντινοί συγγενείς της ροφός και σφυρίδα. Δεν είναι ομως λίγες οι φορές που γίνεται επιθετική και προσπαθεί να μοιάσει στην γόησα πίγγα!

Μοιάζει με την πίγγα, έχει όμως πολλά μορφολογικά χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν. Το πρώτο και κυριο γνωστό σε όλους μας κίτρινο μπάλωμα, η μεγάλη χρυσοκίτρινη κηλίδα ακριβώς πίσω από το βραγχιακό επικάλυμμα, προς τη ράχη του ψαριού και από τις δύο πλευρές. Την κηλίδα αυτη την συναντάμαμε σε μεγάλα ψάρια του είδους συνήθως ανω των τριών κιλών. Σε πολλά ψάρια θα δούμε την ωρα της παραλλαγής τους στο κυνήγει μια εντυπωσιακή επίσεις λευκή κοιλία!


Στα μικρότερα άτομα του είδους φέρουν 5 με 6 χαρακτηριστικές παράλληλες γραμμές, κατά μήκος του σώματός τους, χρώματος σκούρου καφέ, ενώ το υπόλοιπο σώμα τους έχει αποχρώσεις του καφέ ανοιχτού.

Το στενόμακρο μυώδες σώμα της και η μεγάλη διχαλωτή ουρά της προκαλούν δέος στους ψαροκυνηγούς.

Θα την συναντήσουμε στην ζώνη των 15-20 μέτρων σε μεγάλους αριθμους αλλα τις περισσότερες φορες σε μικρα άτομα του ειδους. Βραχώδεις βυθοί που συνορεύουν με άμμο, μεγάλες κατηφόρες γεμάτες κατρακύλια, γκρέμια με πολύ ρέμα που συνορεύουν με το χάος αλλα ακόμα και ξεκομμένα λασπωδη σφυριδοθάλαμα είναι οι τόποι που ο ψαροκυνηγός θα μπορέσει να συλλάβει αξιόλογα θηράματα ανω των τριών κιλών!


Η κύρια τροφή της είναι οι σουπιές, τα καλαμάρια, καθώς και τα ψάρια.

Μεγάλες συγκεντρώσεις ψαριών θα βρούμε τον μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Με τα πιο hot spot σημεία για συλλήψεις μεγάλων ψαριών τον παγασητικό κόλπο και την χαλκιδική .Το θέαμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι απλά συναρπαστικό!

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συλληφθεί ψάρια στις ελληνικές ακτογραμμές , που αγγίζουν τα 9 κιλά. Επίσημο καταγεγραμμένο ρεκόρ ψαριού δεν υπάρχει καταγεγραμμένο.

Το κυνήγι της εντυπωσιακό και απαιτητικό για τα μεγάλα ψάρια του είδους, θα μας ανταμοίψει πάντα με την ομολογουμένος φανταστική γεύση της!

Η σιλουέτα της καθώς πλησιάζει στο καρτέρι μας δείχνει πάντα τον όγκο και το μέγεθος του ψαριου και οι παλμοί αρχίζουν να ανεβαίνουν φτάνοντας στο πικ στο πάρημα της σκανδάλης.

Από τις πιο αποδοτικές τεχνικές σύλληψης της, είναι το συρτό καρτέρι. Καλά κρυμμένος ο ψαροκυνηγός και έρποντας ανάμεσα στις συστάδες των βράχων , θα της κινήσει το ενδιαφέρον της. Θα κοντοσταθεί , θα σπάσει για να κερδίσει μια απόσταση ασφαλείας απο τον δύτη και πολλές φορές θα τραπεί σε φυγή στην σιγουριά του θαλαμιού της κάνοντας τα πράγματα αρκετές φορές δύσκολα για τον ψαροκυνηγό.

Στο τέλος την εξόρμησης με μια ωραία στήρα στο ψυγείο το χαμόγελο στην παρέα θα είναι δεδομένο!Tip:

•Το μπαλωμα συνανταται κ σε μικροτερα ψαρια του ειδους. Ακομα και σε ψαρια του κιλου.Εχει να κανει με την ενηλικιωση της στηρας αναλογα της αναγκης του τοπου.


  • Μεγάλες μαζώξεις ψαριών συναντάμε συνηθως ανοιξη κ φθηνοπωρο αναλογα τον τοπο.