Σφυρίδα

11/27/2018
by Στέφανος Τσαγγαρούλιας

Σφυρίδα '' το φάντασμα ''

…. η σφυρίδα , είναι ενα μαυρόψαρο που τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται πληθυσμιακά στις ελληνικές θάλασσες, με συμπεριφορά κρυπτική όπως οι κοντινοί συγγενείς της ροφός και στήρα. Ένα καρτερόψαρο της λάσπης , που καραδοκεί σαν φάντασμα στα θολά νερά για το επόμενο θήραμα της.


Δεν μοιάζει με κανένα από τα συγγενή μαυρόψαρα. Χαρακτηριστικό και μοναδικό το καταπράσινο μάτι της εξού και πρασινομάτα στην αργκό των ψαροκυνηγών. Μακριά και λεπτή σιλουέτα με λευκές γραμμές στο κεφάλι της σαν χαρακιές από λεπίδα μετά από μακελειό για παραγγελιά σε κουτούκι!!! Στο σώμα του ψαριού παρατηρούμε μεγάλες λευκές ρίγες που σπάνε την σταχτοκαφέ απόχρωση της. Σε πολλά ψάρια την ώρα της παραλλαγής τους στο κυνήγι είναι σχεδόν αδύνατον να τα διακρίνεις μέσα στη θολούρα!

Νευρικές και πολύ περίεργες θα πλησιάσουν τον ψαροκυνηγό πολύ κοντά , δεν θα αφήσουν όμως περιθώρια καθυστέρησης στο πάτημα της σκανδάλης με την εκρηκτικότητα τους.


.

Θα την συναντήσουμε στην ζώνη των 15-20 μέτρων σε μεγάλους αριθμούς αλλά τις περισσότερες φορές σε μικρά άτομα του είδους. Βραχώδεις βυθοί που συνορεύουν με άμμο ,ξεκομμένα λασπώδη θαλάμια, σχισμές και πλάκες στο πουθενά είναι οι τόποι που ο ψαροκυνηγός θα μπορέσει να συλλάβει αξιόλογα θηράματα άνω των πέντε κιλών!

Η κύρια τροφή της είναι οι σουπιές, τα καλαμάρια, καθώς και τα ψάρια.

Μεγάλες συγκεντρώσεις ψαριών θα βρούμε τον μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Με τα πιο hot spot σημεία για συλλήψεις μεγάλων ψαριών τον Σαρωνικό, ευβοϊκό και Παγασητικό κόλπο θέαμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι απλά συναρπαστικό, και πολλές φορές παρομοιάζεται στους κύκλους τον ψαροκυνηγών σαν αγελάδες που βοσκάνε σε λιβάδι!


Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συλληφθεί ψάρια στις ελληνικές ακτογραμμές , που αγγίζουν τα 20 κιλά. Επίσημο καταγεγραμμένο ρεκόρ ψαριού δεν υπάρχει καταγεγραμμένο.

Το κυνήγι της εντυπωσιακό και απαιτητικό για τα μεγάλα ψάρια του είδους, θα μας ανταμείψει πάντα με την ομολογούμενος φανταστική γεύση της!

Η σιλουέτα της καθώς πλησιάζει στο καρτέρι μας δείχνει πάντα τον όγκο και το μέγεθος του ψαριού και οι παλμοί αρχίζουν να ανεβαίνουν φτάνοντας στο πικ στο πάτημα της σκανδάλης.

Από τις πιο αποδοτικές τεχνικές σύλληψης της, είναι το κυνήγι τους σε γνωστές τρύπες και το συρτό καρτέρι. Καλά κρυμμένος ο ψαροκυνηγός και έρποντας σιγά σιγά πάνω στη λάσπη με μερικές στάσεις , θα της κινήσει το ενδιαφέρον. Θα κοντοσταθεί , πολλές φορές θα σπάσει για να κερδίσει μια απόσταση ασφαλείας από τον δύτη και πολλές φορές θα τραπεί σε φυγή στην σιγουριά του θαλαμιού της κάνοντας τα πράγματα αρκετές φορές δύσκολα για τον ψαροκυνηγό, αφού η θολούρα από την σύσταση του βυθού δεν θα δώσει περιθώρια για βολή για πολύ ώρα μετά.


Μετά από κάθε ψάρεμα και όταν το ψυγείο δεν είναι άδειο, στην παρέα επικρατούν χαμόγελα, πόσο μάλλον αν το θύρα μα της ημέρας είναι σφυρίδα!!!

Tip:

•Εκρηκτική και απρόβλεπτη ακόμα και για τον πιο έμπειρο κυνηγό.

•Μεγάλες μαζώξεις ψαριών συναντάμε συνήθως άνοιξη κ φθινόπωρο ανάλογα τον τόπο.