Πίγκα

11/21/2018
by Στέφανος Τσαγγαρούλιας

Πίγγα η ''μαύρη βασίλισσα''

…. ψάρι με συμπεριφορά πελαγική αν και ''μαύρο'' και όχι τόσο κρυπτική όπως οι κοντινοί συγγενείς της ροφός ,στήρα και σφυρίδα.

Μοιάζει πολύ με τη στήρα, έχει όμως κάποια σαφή μορφολογικά χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν. Το πρώτο και πιο εμφανές, είναι η σημαντικά εκτατή κάτω σιαγόνα του ψαριού, που του προσδίδει μια «άγρια ομορφιά». Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ο χρωματισμός του ψαριού, καθώς και τα σχήματα που δημιουργούνται στο κορμί του από αυτά τα χρώματα. Το στενόμακρο μυώδες σώμα της είναι χρωματισμένο με ένα καφέ-μπορντό χρώμα που εναλλάσσεται με μικρά κίτρινα στίγματα. Και τέλος η μεγάλη διχαλωτή ουρά της.


Ένας βαθύς, δυνατός και επιβλητικός θηρευτής που γοητεύει και τον πιο απαιτητικό ψαροκυνηγό.

Σπάνια θα την συναντήσουμε στην ζώνη των 5-15 μέτρων. Αγαπημένοι της βυθοί οι μεγάλες κατηφόρες γεμάτες κατρακύλια, γκρέμια με πολύ ρέμα που συνορεύουν με το χάος. Η κύρια τροφή της είναι οι σουπιές, τα καλαμάρια, καθώς και τα ψάρια.

Μεγάλες συγκεντρώσεις ψαριών θα βρούμε τον μήνα Σεπτέμβριο στις νότιες νησιωτικές περιοχές (Κρήτη,Κύπρο κτλ) καθώς και στον κορινθιακό κόλπο. Το θέαμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι απλά συναρπαστικό!


Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συλληφθεί ψάρια στις ελληνικές ακτογραμμές , που αγγίζουν τα 10 κιλά. Επίσημο καταγεγραμμένο ρεκόρ ψαριού 7 κιλών από τον Μανώλη Περιστέρη και ένα πολύ ωραίο ψάρι 9,350γρ από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο στον Κορινθιακό πριν λίγα χρόνια (μη καταγεγραμμένο).

Το κυνήγι της εντυπωσιακό και απαιτητικό για τα μεγάλα ψάρια του είδους.

Η λεπτοκαμωμένη της σιλουέτα καθώς πλησιάζει στο καρτέρι, πολλές φορές θα ξεγελάσει τον ψαροκυνηγό κρύβοντας καλά το πραγματικό της μέγεθος.

Από τις πιο αποδοτικές τεχνικές σύλληψης της, είναι το συρτό καρτέρι. Καλά κρυμμένος ο ψαροκυνηγός και έρποντας ανάμεσα στις συστάδες των βράχων , θα της κινήσει το ενδιαφέρον και πολλές φορές θα ξεκινήσει μια γρήγορη διαδρομή προς αυτόν για να ικανοποιήσει την περιέργεια της!!!

Είναι φορές που θα κοντοσταθεί σε απόσταση ασφαλείας από τον δύτη, άλλες πάλι που η επίθεση θα γίνει κατά μέτωπο, αλλά υπάρχουν και φορές που ενώ κοντοστέκεται θα σπάσει απότομα και θα ξαναγυρίσει να σε κοιτάξει από λίγο μακρύτερη απόσταση. Αυτές είναι και οι στιγμές που κάνουν το κυνήγι τους τόσο συναρπαστικό.